1. Ligging

Een assistentiewoning ligt doorgaans best centraal in een stadscentrum. Dat is immers cruciaal om een sociale en bruisende omgeving te hebben. Ouderen zijn bovendien vaak minder mobiel. Daarom zijn ook een goede ontsluiting met het openbaar vervoer en de nabijheid op wandelafstand van o.a. winkels, dokters en kinesisten belangrijk.

2. De uitbater

Assistentiewoningen zijn meer dan enkel een gebouw. De uitbater moet er namelijk voor zorgen dat het concept ook een succes wordt door kopers en huurders permanent de nodige service en zorgen op maat te bieden wanneer ze daar om vragen. Zowel medioren als senioren moeten zich er thuis voelen en comfortabel kunnen blijven leven.

3. Architectuur

Een moderne en functionele architectuur heeft aandacht voor veel licht, grote terrassen, voldoende  gemeenschappelijke ruimtes, mooie en ruime flats,… Mensen moeten er dus aangenaam kunnen wonen.

4. Kwaliteit en betaalbaarheid

Zowel de woon- als de zorgcomponent moeten ruimschoots voldoen aan alle vereisten, mét aandacht voor de betaalbaarheid. De overheid speelt daarin een belangrijke rol via controles, maar ook via fiscale stimuli, zoals de verlaagde BTW van 12% en de vrijstelling van de onroerende voorheffing.

5. Energie en comfort

Projectontwikkelaars moeten inspelen op de nieuwste normen en vereisten voor wat betreft bouwen en wonen: warmtepompen, verluchting, ledverlichting, energiezuinigheid, zonnewering,… Op deze manier voldoet de assistentiewoning aan alle actuele energieprestatienormen. Qua comfort moeten de flats én de gemeenschappelijke ruimtes bovendien voldoende ruim en comfortabel zijn.