“Kurkuma, familie van de gember en afkomstig uit het Indische subcontinent, is een van de ingrediënten van kerrie, waaraan het zijn gele tint geeft. Maar het kan ook gebruikt worden tegen reumatische aandoeningen”, opent Prof. Yves Henrotin.

Eeuwenoud Aziatisch geneesmiddel

“Curcumine wordt al eeuwen gebruikt door Aziatische geneesheren, en dan vooral voor ontstekingen in het spijsverteringskanaal. Nieuwe technologieën laten ons echter toe om de biobeschikbaarheid van curcumine te verhogen. Zo kan het niet enkel in de darm worden ingezet, maar ook in het bloed worden opgenomen en vervolgens vervoerd naar een andere specifieke plek waar het een effect kan hebben.”

Prof. Henrotin: “Dankzij deze evolutie wordt het vandaag succesvol ingeschakeld om reumatische aandoeningen zoals artrose, peesontstekingen en jicht te behandelen. Dankzij haar specifieke antioxidatieve en ontstekingsremmende werking beïnvloedt curcumine bovendien ook het kraakbeen in de positieve zin.”

Zonder voorschrift

“Omdat het hier gaat over een voedingssupplement is een doktersvoorschrift niet noodzakelijk. Een belangrijk aandachtspunt is echter dat er verschillende curcumines bestaan die niet allemaal dezelfde klinische werking hebben. Enkel de bio-geoptimiseerde extracten werken effectief. Alhoewel curcumine zeer weinig neveneffecten heeft, raden we toch aan om je te laten begeleiden door een arts. Uitzonderlijk kan het immers een laxatief effect geven. In dat geval minder je best de dosis of moet je eventueel stoppen met de inname”, adviseert Prof. Henrotin.

Getuigenis

Marie-France Ravet (57): “Sinds twee jaar neem ik curcumine in als voedingssupplement. Ik leed namelijk aan artrose en gewrichtsontstekingen omdat ik door mijn job steeds veel voor een computer heb gezeten. Samen met mijn arts besliste ik om een curcumine-kuur te proberen, en met succes. Al na twee weken begon mijn toestand te verbeteren.”