Wanneer besefte u dat u gehoorproblemen had?

“Het is moeilijk te zeggen wanneer de problemen precies begonnen, maar ik herinner me een etentje in een restaurant toen ik begin de vijftig was en ik mijn tafelgenoten niet meer goed verstond. Daarna kreeg ik er steeds vaker mee te maken. In het begin probeer je je aan te passen, maar mettertijd voel je je steeds ongemakkelijker.”

Hoe reageerden familie en vrienden op uw gehoorproblemen?

“Ze hielden er in de mate van het mogelijke rekening mee, maar dat was niet altijd eenvoudig. Je sociale leven verandert ingrijpend doordat je de anderen niet meer goed hoort: een familiefeest, een uitje met vrienden,… Allemaal leuke dingen die een bron van ongemak werden voor mij. Met alsgevolg dat je je meer en meer begint terug te trekken. Uiteindelijk kwam ik niet veel meer buiten.”

Toen hebt u beslist een hoortoestel te nemen?

“Inderdaad. Ik ging te rade bij een specialist die vaststelde dat mijn gehoorprobleem ernstig was. Hij raadde me dan ook aan een hoortoestel te dragen. Dat was in 2007, op mijn 58e.”

Wat was de impact op uw levenscomfort?

“Dat ging er spectaculair op vooruit! Toch mag je niet vergeten dat het toestel je gehoor niet voor de volle 100% terugbrengt. Sommige toonhoogten blijven moeilijk waar te nemen, maar het merendeel van mijn problemen is verdwenen. En mijn toestel is erg praktisch: het is bijvoorbeeld mogelijk om het met mijn smartphone te verbinden, waardoor telefoneren veel aangenamer is. Ik wil ook de goede opvolging van de producent van het hoortoestel onderstrepen: er worden regelmatig controles uitgevoerd door een specialist, waardoor de nodige aanpassingen snel kunnen gebeuren.”

Hebt u nog een tip voor mensen met gehoorproblemen?

“Als ik eraan denk in welke mate mijn gehoor verbeterde nadat ik een hoortoestel begon te dragen, kan ik mensen met gehoorproblemen alleen maar op het hart drukken om zo snel mogelijk naar een specialist te gaan. Ik heb dat trouwens al meermaals aan kennissen aangeraden en iedereen is tevreden dat hij het gedaan heeft!”