Sieglinde Michiel van Davidsfonds Cultuurreizen geeft uitleg.

Waarom kiezen vele ouderen voor georganiseerde cultuurreizen?

“Een groot voordeel is dat zo goed als alles is inbegrepen. Je moet je dus zelf geen zorgen meer maken.  Alles wordt geregeld door de organisator, die zorgt dat je een goed afgestemd programma hebt dat je meer laat ontdekken dan wat je in een reisgids of online zal vinden. Enkele zaken waarop je vooraf moet letten bij je keuze: een cultureel hoogstaand programma, deskundige reisbegeleiders met een sterke kennis van de streek, een kleine en geïnteresseerde groep en de juiste prijs-kwaliteitverhouding.”

Hoe zit het met de groepsdynamiek tijdens zulke reizen?

“De combinatie van een specifiek reisthema - zoals geschiedenis, muziek of culinaire trips - en de beperkte grootte van de groep zorgt ervoor dat je steeds met gelijkgestemden op reis bent. Je hoeft natuurlijk geen specialist te zijn, een flinke cultuurhonger en interesse zijn genoeg."

Hoe kan het actieve karakter van zo’n reis draaglijk blijven voor ouderen?

“De programma’s zijn dan wel goed gevuld, maar toch zijn er mogelijkheden om het voor iedereen toegankelijk te houden. Regelmatige rustmomenten kunnen bijvoorbeeld vrijblijvend worden gebruikt om op krachten te komen, een terras te doen of te winkelen. Maar door de sterke interesse wil men nu eenmaal meestal zo veel mogelijk zien en beleven.”

“Onze tip van volgend jaar wordt daarom een reis rond de wereld in 29 dagen, wat voor België een primeur is. Voor de deelnemers wordt het werkelijk de reis van hun leven. Zeker leuk dus voor wie tijdens zijn carrière niet veel tijd heeft gehad, maar het er nu tijdens zijn pensioen des te meer van wil pakken.”