Jo Robrechts, CEO en Voorzitter TriamantVerstokte rokers en zwaarlijvigen weten best dat hun leefstijl hen niet de beste kansen geeft op een gezonde oude dag. Voorlichting met een opgeheven vingertje werkt niet, dat is duidelijk. Het beklijft niet en wordt op termijn zelfs irritant. Aan de pillen dan maar? Nee, daar zijn we als samenleving ook al uit. Gezondheid is vandaag een hot topic, dat bijna iedereen bezig houdt. Verzekeraars, opinieleiders én de gewone man. Ziekenfondsen worden gezondheidsfondsen. Voeding en sport zijn imago-aspecten geworden. Social media staan bol met foto’s van sapjes, salad bowls en obstacle runs.

 

Inzetten op preventie
 

Techreuzen zoals Amazon en Apple profileren zich steeds meer als gezondheidsbedrijven. Smartwatches en andere wearables leveren snel, makkelijk en op betrouwbare wijze gezondheidsdata op. Zo worden we zelf betrokken bij onze gezondheidstoestand, zonder ervoor naar de dokter te moeten. Als individu kun je zelf in actie komen. “Maar ook de overheid moet dringend meer inzetten op preventie,” zegt Jo Robrechts, oprichter van Triamant. “Medische behandeling bepaalt slechts 10% van de gezondheidswinst die kan worden geboekt. Toch gaat nog steeds 97%  van de huidige budgetten naar curatie. Levensstijl en omgevingsfactoren zijn daarentegen goed voor minimum 60% van de impact op onze gezondheid. Elke euro investering in gezondheid heeft een multiplicatoreffect ten opzichte van elke euro in de zorg. Het is tijd voor een verschuiving van de middelen.”
 


Triamant Ronse

Geen pil, maar een doel
 

Volgens Robrechts kan zelfs je omgeving je levenskwaliteit verhogen. “Een trend waar projectontwikkelaars steeds vaker op inspelen”, zegt hij. “Zij gaan echter voorbij aan waar het echt om gaat. Met enkel meer ruimte, comfort en veel groen kom je er niet. Het gaat om verbinding tussen mensen, vitaliteit en autonomie. Je moet durven te investeren in de buurtbegeleiding en gezond gedrag stimuleren. Zo blijven mensen langer actief en houden ze zelf de regie over hun leven. Zodra nodig, breng je zorg naar ze toe. Letterlijk tot in de huiskamer, op maat. Tegen 2030 lopen de rusthuizen leeg.”

Robrechts’ visie op gezondheid gaat verder dan het eten van havermout en het tellen van stappen. “Meer levenskwaliteit en geluk gaan ook om het hebben van voldoende slaap, het krijgen van intellectuele prikkels en nu en dan tijd nemen voor jezelf. Je moet het hogere plaatje zien, en elke dag een goede reden hebben om op te staan. Geen pil dus, maar een doel.”

 

De kracht van een ‘goede buur’
 

“Wist je dat optimisme en moed besmettelijk zijn?” vraagt Robrechts. “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat betekenisvolle sociale contacten net zo hard nodig zijn als vitamines en sport. Een kring van gelijkgestemden om je heen helpt je om je doelen te bereiken, zowel bewust als onbewust.”

“Verre vrienden, hoe goed ook, kunnen er niet altijd voor je zijn. Het loont om te investeren in die ‘goede buur’. Uit burenrelaties kan ook vriendschap ontstaan, zelfs over generaties heen”, zegt Robrechts. “Bovendien is er nog iets wat buren verbindt: gemeenschapszin. Een groot deel van je leven breng je door in een straal van amper 10 km rond je woonst. Laat dat dan een warme habitat zijn, een levende buurt.”
 

 

Naar Moderne Blue Zones in Vlaanderen

 

Jo Robrechts is een man met een missie. Hij wil mensen helpen om langer, gezonder en gelukkiger te leven. Met zijn team van Triamant bouwt hij aan de eerste Moderne Blue Zones in Vlaanderen. De gezonde keuze is er de makkelijke.

Heb je al eens van Blue Zones gehoord? Het zijn vijf plekken op aarde met meetbaar meer vitale 100-plussers dan elders. Hun geheim blijkt te schuilen in een gezonde leefomgeving en leefstijl. “Wat in de natuurlijke Blue Zones lukt, kan hier ook”, stelt Jo Robrechts. Een team van 230 Triamantairs bouwt aan de moderne Blue Zones in Vlaanderen.

 

Thuiszorgteam
 

Triamant telt vandaag 4 ‘levende buurten’, in Sint-Truiden, Geluwe, Zottegem en Ronse. ‘Levend’ omdat jong en oud er door mekaar leven. Generaties komen weer dichter naar mekaar toe, buren helpen mekaar. Zo blijven ze langer vitaal en autonoom. In deze buurten leven mensen zelfstandig in hun eigen flat of studio. De overgang naar een volgende levensfase verloopt naadloos. En komt het ogenblik dat je toch meer zorg nodig hebt, dan hoef je niet meer te verhuizen. Zorg wordt dan op maat aangeboden door een thuiszorgteam ter plekke. Ook als dementie toeslaat.

Woon-, zorg- en leefcoaches houden de buurt actief. Zij moedigen bewoners aan om op diverse levensdomeinen doelen te stellen. Die kunnen groot of klein zijn, maar altijd zelfgekozen. Terwijl de ene voor de ten miles gaat, is de andere een winnaar met 10 meter rollatorlopen. Triamant helpt mensen om bewust hun leefpad uit te stippelen, op elke leeftijd. Uit de ganse streek tekenen mensen in op activiteiten-, experten- en lezingenaanbod van Triamant. Gezondheid is besmettelijk.

 

Verdere uitrol
 

Het woon- en leefconcept slaat aan. De opening van Triamant Ronse begin september lokte meer dan 800 belangstellenden. De flats en studio’s worden snel ingenomen. Triamant is dan ook de enige speler in Vlaanderen waar gezonde partners bij hun hulpbehoevende partner kunnen blijven, in een omgeving die voor beiden goed voelt. Aan jongere vrijgezellen verleent Triamant flats tegen een gunsttarief, op voorwaarde dat ze ook aan vrijwilligerswerk doen. Met nieuwe buurten op komst in Bree en Puurs, stoomt Triamant snel door in haar verdere uitrol in Vlaanderen.