Wat is uw visie op ouder worden?

“Het positieve aan ouder worden, is voor wat mij betreft dat niets meer echt moet. Je hebt op mijn leeftijd normaal ook reeds een carrière achter de rug en je staat financieel sterker dan wanneer je jong bent. Je hebt minder snel schrik van zaken, en alles wat je nog extra kan doen, is winst. Door de ouderdom en de vele ervaringen ben je natuurlijk ook wijzer geworden. Ikzelf ben pas op latere leeftijd vader geworden. Als oudere vader denk ik dat ik rustiger ben en meer tijd kan maken voor de kinderen, ondanks het feit dat ik nog steeds werk. Ik doe immers enkel nog de dingen die ik graag doe.”

Had u op jonge leeftijd ooit gedacht dat uw leven zo zou evolueren?

“Absoluut niet. Acteren, zingen en cabaret zijn jaren lang slechts een hobby van me geweest, die stilaan evolueerde naar een bijberoep. Begin jaren 80 werd ik beroepsacteur in het Mechels Miniatuur Theater, en zelfs toen had ik nooit gedacht dat ik er echt mijn beroep van zou kunnen maken. Je moet immers ontdekt worden en er zijn nu eenmaal veel mensen met talent.”

“Eind jaren 80 had ik het geluk dat ik voor televisie mocht beginnen te werken. Het was dus een kwestie van de kans te krijgen, maar je moet die kans op dat moment natuurlijk ook wel waarmaken. Pas in 1989, met de start van ‘De 3 Wijzen’, is alles in een stroomversnelling gekomen. Toch heb ik mijn werk voor de televisie nog vijf jaar lang gecombineerd met de import van schoenen, omdat ik bang had dat het succes maar van korte duur zou zijn.”

Welke gouden raad kunt u geven aan jongeren die nu aan het begin van hun carrière staan?

“Zorg dat je een job vindt die je graag doet. De overheid wil dat we alsmaar langer werken, en dat begrijp ik volledig. Toch snap ik ook dat mensen die hun hele leven een zwaar beroep hebben uitgeoefend dit niet zien zitten. Als je iets graag doet, ben je daar met plezier nog enkele jaren langer mee bezig en beschouw je dat dus niet als een last.”

Heeft u ergens spijt van?

“Iedereen kent privé of professioneel wel eens een tegenslag, maar toch heb ik nergens spijt van. Ik heb steeds een boeiend leven geleid en doe dat nog steeds. Klagen ligt trouwens niet in mijn karakter. Je moet altijd kijken naar wat er positief is in je leven.”

U blijft actief bezig. Is dat belangrijk voor u?

Iedereen kent privé of professioneel wel eens een tegenslag, maar toch heb ik nergens spijt van. Ik heb steeds een boeiend leven geleid en doe dat nog steeds.

“Absoluut. Ik sta ’s ochtends graag op, wetende dat de dag weer iets nieuws zal brengen. Zo zijn we nu volop bezig met de nieuwe zaaltournee van ‘De 3 Wijzen’. De enorme belangstelling hierrond en het opnieuw rondtrekken door Vlaanderen om in diverse zalen te spelen, geven me een echte kick. Doordat ik professioneel bezig blijf én dankzij mijn kinderen blijf ik leven als een jonge mens. Ik ben intussen 65 jaar, maar ik voel me nog steeds als een dertiger of veertiger. Ook de mensen uit mijn team zijn stuk voor stuk jonger.”

Wat is uw geheim om zo veel verschillende generaties te kunnen blijven aanspreken?

“Eerst en vooral is het leuk meegenomen dat ik aandacht blijf krijgen op televisie, bijvoorbeeld via de herhalingen van FC De Kampioenen. Die serie is zeer bijzonder omdat ze er blijft in slagen om jong en oud aan te spreken. Ook in de nieuwe Kampioenenfilm zal ik weer te zien zijn in een hoofdrol. Daarnaast speel ik Marcel in Hallo K3, dat zich dan weer tot de allerjongsten richt. Bovendien worden mijn zaalshows nog steeds vertoond en treed ik zelf ook nog eens op.”

“Ik probeer me trouwens altijd aan te passen. Zo trad ik bijvoorbeeld onlangs nog op in een Antwerpse comedy club, naast de jonge generatie standup-comedians. Doorheen mijn carrière heb ik ook het geluk gehad om heel uiteenlopende zaken te mogen doen. Ik heb naast live comedy ook geacteerd in series en films, gezongen, programma’s gepresenteerd,… Zolang mijn gezondheid het toelaat, zal ik op al die fronten gepassioneerd actief blijven.

Jacques Vermeire ging ook in op de terugkeer van 'De Drie Wijzen', dat gesprek vind je hier.