Het gouden trio van weleer bestaande uit Jacques Vermeire, Walter Grootaers en Gerty Christoffels trekt vanaf dit najaar immers weer samen met presentator Kurt Van Eeghem naar de Vlaamse theaters. We konden Jacques Vermeire alvast strikken voor een kort interview.

Het behoeft weinig historische duiding: ‘De 3 Wijzen’ was van 1989 tot en met 1999 dé wekelijkse topquiz van de toenmalige BRT(N), en werd ook wel ‘de moeder aller panelshows op de Vlaamse televisie’ genoemd. En nee, het was geen studio-programma. Integendeel, De 3 Wijzen reisde heel Vlaanderen rond voor opnames in culturele centra en feestzalen.

Stroomversnelling van tv-carrière Jacques Vermeire

Jacques Vermeire: “Eind jaren ’80 had ik het geluk dat ik voor televisie mocht beginnen werken. Het was dus een kwestie van de kans te krijgen, maar je moet die kans op dat moment natuurlijk ook wel waarmaken. Pas in ’89, met de start van ‘De 3 Wijzen’, is alles voor mij in een stroomversnelling gekomen. Toch heb ik mijn werk voor de televisie nog vijf jaar lang gecombineerd met de import van schoenen, omdat ik bang had dat het succes maar van korte duur zou zijn.”

Reünie van het gouden trio

Haar onverwoestbare cultstatus dankt het programma onmiskenbaar aan haar wisselende panel, met steeds weerkerende pieken voor het kwartet van Jacques, Gerty, Walter en presentator Kurt. Net zoals De Drie Musketiers zijn ook ‘De 3 Wijzen’ immers met z’n vieren. En het is dit viertal dat in het theaterseizoen 2016-2017 met volle goesting de draad weer opneemt voor een avond vrolijke nostalgie.

Actief bezig blijven houdt jong

“Hoewel ik intussen 65 ben, sta ’s ochtends nog steeds graag op, wetende dat de dag weer iets nieuws zal brengen. Nu we volop bezig met de nieuwe zaaltournee van ‘De 3 Wijzen’ is dat zeker het geval. De enorme belangstelling hierrond en het opnieuw rondtrekken door Vlaanderen om in diverse zalen te spelen geven me een echte kick. Doordat ik professioneel bezig blijf én dankzij mijn kinderen blijf ik leven als een jonge mens. En zolang mijn gezondheid het toelaat, zal ik gepassioneerd actief blijven”, aldus Jacques Vermeire.

Nieuwe formule combineert nostalgie met gekende panelquiz

Tussen de lachsalvo’s door bestaat de voorstelling zelf uit twee delen van een 50-tal minuten. Voor de pauze gaan De 3 Wijzen aan de hand van anekdotes, tv-fragmenten en herinneringen in op hun roemrijke verleden. Na de pauze doen De 3 Wijzen waar zij nog altijd in uitblinken: de panelquiz, met kandidaten uit de zaal.