Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd. Op school of in een uitdagende job leer je dagelijks nog van alles bij, maar op een bepaald moment nemen die prikkels gestaag af. Voor medioren en senioren is het dus interessant om zelf manieren te zoeken om hun brein fit te houden. En dat doen ze! Steeds meer studenten op leeftijd schrijven zich in voor opleidingen, cursussen of workshops. Omdat ze inzetbaar willen blijven op de arbeidsmarkt of om te blijven investeren in hun persoonlijke ontwikkeling.

Hoe bijleren?

Samen met andere geïnteresseerden de lessen volgen in het plaatselijke cultuurcentrum, kan zeker gezellig zijn. Maar niet altijd efficiënt, omdat het aanbod niet optimaal afgestemd is op de individuele behoeften en competenties van de cursist. Of de uren van de cursus komen niet uit. Misschien heb je wel een heel ander tempo dan de medecursisten. Semiautonoom digitaal leren is de oplossing. E-learning houdt rekening met wat en hoe het individu het liefst leert dankzij een brede waaier aan leerstijlen. Het enige wat je nodig hebt, is een computer met internetaansluiting. Daarmee heb je toegang tot een hoogtechnologisch leerpakket, waarmee je naar believen kennis kan verwerven. Wie dat wenst, kan bovendien langs deze weg een beroep doen op een coach die je opvolgt en individuele feedback geeft. Of je treedt toe tot een virtuele leergroep.

Wat zijn de voordelen?

Semiautonoom leren heeft flexibiliteit als grote troef. Je leert volledig volgens je eigen behoeften en tempo, waar en wanneer je dat het beste uitkomt. Je hebt 24 uur op 24 toegang tot de digitale leeromgeving en kan dus je eigen planning maken. Dankzij het polyvalente karakter van dit leersysteem beslis je zelf over de volgorde van de lesonderwerpen, de hoeveelheid oefeningen, de afwisseling met theoretische stukken en het aantal herhalingen dat je wenst. Ten slotte hoeft de autodidact geen verplaatsingen te doen, wat vaak een aanzienlijke (tijds)besparing betekent.

Wat zijn de mogelijkheden?

De digitale wereld, die dankzij haar papiervrije manier van werken een herademing is voor het milieu, heeft in deze tijden geen beperkingen meer. Dankzij de moderne ICT-toepassingen wordt er een quasi onuitputtelijke bron van high tech mogelijkheden aangeboord om competentiegericht te leren in een rijke leeromgeving. Dezelfde oefeninhoud kan bijvoorbeeld op verschillende manieren gestudeerd en herhaald worden. Een taal leren gaat dan weer een stuk vlotter dankzij het multimediale karakter van e-learning: teksten en afbeeldingen worden aangevuld met audio-ondersteuning.

Doe ik het goed?

Deze manier van leren heeft al heel wat vruchten afgeworpen. Toch houden sommige mensen tijdens hun leerproces van de ondersteuning en opvolging door een coach. Bij semiautonoom leren is het dan ook mogelijk om een mentor in te schakelen, naar wie je bij vragen of problemen kan terugkoppelen. Hij geeft individuele feedback, iets wat zelfs de meest fervente autodidact naar waarde kan schatten.