Voor velen is dat een kaakslag, want de herinneringen aan oma en haar leesbril worden dan wel heel concreet. Wel, we kunnen je gerust stellen: je bent niet sowieso veroordeeld tot het dragen van een leesbril. Er bestaat immers een heel efficiënt en esthetisch alternatief: de multifocale contactlens. Onzichtbaar voor de buitenwereld, gemakkelijk draagbaar, niet duur en een oplossing die voor quasi iedereen soelaas brengt.

Concentrische cirkels

Eigenlijk zien multifocale contactlenzen er net hetzelfde uit als hun gewone tegenhangers. Alleen beschikken er over een soort van concentrische cirkels: zones voor ver-, tussen- en dichtbijzicht. Waar de hersenen voordien de ooglens aanstuurden om te focussen, zullen ze nu de juiste zone van de lens detecteren. Het resultaat: zonder enig probleem kan je weer ver, tussenin en dichtbij zien. De overschakeling tussen de zones (of het veranderen van focus) gebeurt razendsnel: je merkt er niks van. Over het algemeen moet je wel aan de multifocale lens wennen. Het is aangeraden om jezelf veertien dagen de tijd te geven.

Geen reden om het niet te doen

Hoewel de multifocale contactlenzen al zeker twintig jaar bestaan, beginnen ze nu pas op grote schaal door te breken. Dit heeft vooral met hun toenemende kwaliteit en mogelijkheden te maken. Zo is het intussen mogelijk om de lenzen compleet  op maat van de drager te maken. Mensen die bijvoorbeeld de hele dag achter hun pc zitten, hebben meer nood aan tussenzicht dan pakweg een tuinier. In dat geval moet meer aandacht worden besteed aan het juist afstellen van de tussenzone. De vroegere multifocale contactlenzen legden voornamelijk het accent op dichtbij- en verzicht, maar met de opkomst van de gsm’s, tablets en laptops heeft tussenzicht ontzettend aan belang gewonnen. Vandaar ook dat de nieuwe generatie multifocale lenzen meer aandacht aan deze derde kijkzone besteden. Belangrijk is ook dat de nieuwe types bevochtigend werken, wat het draagcomfort nog verbetert. Want met het ouder worden, krijgen de ogen ook last van uitdroging.