Verschillende studies toonden al aan dat een verhoogde inname van B-vitaminen en omega 3 vetzuren ons op de gezonde weg kunnen zetten.

De meeste wetenschappelijke studies zijn het er unaniem over eens: een dieet waarbij de nadruk ligt op omega 3 vetzuren, waarvan Docosahexaeenzuur (DHA) en Eicosapentaeenzuur (EPA) de belangrijkste zijn, brengt allerlei voordelen met zich mee. EPA en DHA dragen niet enkel bij tot de normale werking van het hart, maar hebben ook een positieve invloed op onze hersenen dat zich uit in een grotere flexibiliteit in het denken, het sneller verwerken van informatie en een beter geheugen.

Betere ogen en stemming

DHA zou daarnaast beschermen tegen maculadegeneratie, een leeftijdsgerelateerde oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte geleidelijk aan afneemt. Ook helpt DHA tegen droge ogen en bij de preventie van cataract, een vertroebeling van de ooglens. Het is dus essentieel voor het gezichtsvermogen. Verder hebben DHA en EPA een aanzienlijk effect op onze stemming: een verhoogde inname ervan zou leiden tot een vermindering van depressieve gedachten, wat vooral van toepassing is op (zwangere) vrouwen. Deze positieve invloed van omega 3 wordt ook intensief onderzocht in relatie tot bepaalde vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld.

Vitamine B

Hoewel ze goed zijn voor de geest, houden B vitaminen daarnaast de bloedsamenstelling optimaal door ervoor te zorgen dat ijzer beter wordt opgenomen, een kenmerk van vitamine B2,  en de aanmaak van rode bloedcellen normaal verloopt. Aangezien ze positieve effecten met elkaar delen, werken omega 3 en B-vitaminen in veel gevallen synergetisch. Het is namelijk aangetoond dat vitamine B2, B3, B6, B12 niet alleen bijdragen tot normale psychologische functies zoals het leervermogen en het geheugen, maar ook tot de vermindering van vermoeidheid en de versterking van het immuunsysteem.

Stressvolle job

Het op peil houden van B-vitaminen en omega 3 vetzuren in ons lichaam zoals EPA en DHA is aangewezen voor iedereen die een groot deel van zijn dag achter de computer doorbrengt of een job heeft waarbij een groot concentratievermogen vereist is. Daarnaast ondervinden ouderen die graag bijleren en hun denkvermogen scherp houden er de voordelen van.