Door tijdig voorzorgen te nemen, verklein je de kans op osteoporose aanzienlijk.

Afnemende botmassa

Osteoporose is een afname van de botmassa en -structuur waardoor de botten broos worden en er een verhoogd risico op breuken ontstaat. Vrouwen in hun menopauze vormen de grootste risicogroep. Vanaf 60 jaar neemt onze botmassa stilaan af, waardoor het risico op osteoporose vergroot. Je merkt meestal pas iets wanneer plots een breuk optreedt.

De wervelkolom wordt aangetast waardoor spontane fracturen ontstaan. Wervelfracturen die leiden tot rugpijn, ademhalingsmoeilijkheden en een achteruitgaande levenskwaliteit kunnen ook optreden. Een ander risico van osteoporose is een heupfractuur. De gevolgen hiervan zijn vaak niet min: hospitalisatie en revalidatie.

Preventie

Calcium zorgt voor de aanmaak van nieuw botmineraal en zet een rem op de afbraak van het bot. Uit een recente voedingsenquête in België blijken vrouwen tussen 60 en 74 jaar slechts een calciumopname van 700 mg te bereiken. Dit cijfer zou tussen 1000-1200 mg moeten liggen. Calciumsupplementen worden dan ook vaak aangeraden. Vitamine D zorgt voor een betere opname van calcium in het bloed. Daarnaast is het ook belangrijk voor de spieren. Vitamine D haal je uit de zon. Omdat bejaarden minder snel vitamine D aanmaken, wordt hen aangeraden een dagelijks supplement van 800 eenheden vitamine D in te nemen.