In Vlaanderen zijn er dan ook tal van ouderen die zich engageren voor hun buurt en de handen uit de mouwen steken om er een aangenamere, warme plek van te maken. Die inzet wil de Vlaamse Ouderenraad tijdens de Ouderenweekcampagne van 19 tot 25 november in beeld brengen en verder stimuleren. “Er wordt veel geschreven over wat de buurt voor ouderen kan betekenen”, zegt Nils Vandenweghe, Directeur van de Vlaamse Ouderenraad. “Maar wat ouderen in Vlaanderen allemaal voor hun buurt doen, blijft vaak onderbelicht. Die beeldvorming willen we omdraaien.”

Tijdens de Ouderenweek gaat een vliegende reporter op stap om sterke buurtinitiatieven in beeld te brengen. Die verschijnen dan op de website, in de nieuwsbrief en in het magazine van de Vlaamse Ouderenraad.

 

Project Taal*ooR
 

In en rond Antwerpen brengt het project Taal*ooR buren wekelijks bij elkaar: mensen die goed Nederlands spreken en mensen die onze taal willen leren. “In onze buurt wonen mensen van over heel de wereld. In het begin wist ik niet zo goed hoe ik contact kon leggen. Via Taal*ooR leer ik veel mensen kennen en ik kan hen vertellen over wat er in onze buurt allemaal gebeurt”, getuigt de 59-jarige Mieke.

Buren melden zich aan als begeleider van een kleine groep mensen die het Nederlands willen oefenen. De vaak al wat oudere vrijwilligers brengen het gesprek over de buurt en andere thema’s op gang aan de hand van een beeldmateriaal, mogelijke vragen en onderwerpen, enz. Robert, 74 jaar: “Ik help graag mensen die Nederlands willen oefenen. Een taal leer je het best door ze veel te spreken. Maar er moet genoeg tijd voor genomen worden en mensen moeten voelen dat er fouten mogen gemaakt worden. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen.” Door Taal*ooR worden er op een ongedwongen manier nieuwe contacten gelegd in de buurt. Bovendien leert elke deelnemer en begeleider zaken bij over zijn buurt.