Mantelzorger

Dementie is een ziekte die het leven van de patiënt ernstig verstoort. Een mantelzorger is daarom een onmisbare schakel bij de verzorging van een persoon met dementie. Hij of zij vergemakkelijkt het dagelijkse leven van de patiënt. Daarnaast spelen familieleden en professionele hulpverleners een grote rol in het leven van een persoon met dementie. 

Benader een persoon met dementie op een respectvolle wijze en behandel hem of haar niet als een kind. Neem niet alles uit handen, laat de patiënt ook voor zichzelf zorgen wanneer hij of zij dit wil. Bekijk met andere woorden de mogelijkheden van een patiënt, niet enkel de onmogelijkheden. Praat ook met de zieke, dit helpt jullie beiden vooruit

Lotgenoten

Als mantelzorger neem je immers zelf ook veel gewicht op je schouders. Zoek begrip in je omgeving en ga tijdig op zoek naar hulp en rust voor jezelf. Sluit jezelf en de patiënt niet af van de gemeenschap, maar integreer. Zoek lotgenoten waarmee je over de ziekte kunt praten. Zo blijft de ziekte draagbaar voor iedereen.