Veel vanzelfsprekende netwerken vallen weg nadat mensen met pensioen gaan: het contact met collega’s verwatert en de kinderen gaan het huis uit. Maar heel wat senioren laten het daar niet bij. Ze sluiten zich aan bij ouderenorganisaties, sportclubs en andere verenigingen om nieuwe netwerken op te bouwen.

De activiteiten gaan veel verder dan de wekelijkse bridge op vrijdag: denk maar aan theatervoorstellingen, cursussen Photoshop, verre reizen, kooklessen, bloemschikken, daguitstapjes, en ga zo maar door. Senioren zijn dus veel actiever dan jonge mensen misschien denken – ook letterlijk. Bij ouderenverenigingen merken ze dat sportactiviteiten in de lift zitten, van een wandelingetje in het bos tot een fietstocht naar Lourdes. Skilessen voor ouderen raken vlotjes volgeboekt, en sinds kort is er zelfs een nieuwe sportrage ontstaan bij gepensioneerden: het wandelvoetbal.

Tips en ideeën voor senioren die hun sociale leven willen opkrikken:

- Voor een sociaal leven moet je een inspanning doen. Denk niet dat mensen vanzelf naar jou zullen komen – de eerste stap zal je zelf moeten zetten. Ga de deur uit, sluit je aan bij een vereniging, en het aantal nieuwe contacten zal je stoutste verwachtingen overtreffen.

- Organiseer dat alleenstaanden in elkaars buurt één keer per week voor elkaar koken en samen eten.

- Heb je een karig pensioentje om van te leven en kan je je geen sociale activiteiten veroorloven? De meeste ouderenorganisaties zijn zich bewust van het probleem. Daarom organiseren ze ook laagdrempelige initatieven, zoals een petanquewedstrijd, een kaartnamiddag of een wandeling.

- Verspreid en verzamel zoekertjesfiches binnen je vereniging: ‘Ik zoek iemand om samen mee …’. Of zorg voor klusjesfiches: ‘Ik kan een handje toesteken bij …’ of ‘Ik kan hulp gebruiken bij …’