Christophe Lafosse, neuropsycholoog in het revalidatieziekenhuis RevArte in Antwerpen, raadt iedereen aan om die hersentraining een leven lang vol te houden.

 
We moeten ons op de eerste plaats in beweging zetten, zegt u. Wat is eigenlijk de invloed van beweging op onze hersenen?

“Het functioneren van ons brein wordt positief beïnvloed door te bewegen. Beweging heeft een impact op de vorming en de instandhouding van connecties in de hersenen: die verbindingen vormen de basis voor heel wat gedragsfuncties. Op die manier creëren we een ‘cognitieve reserve’ waarmee we onszelf beschermen tegen verval.”

 

Ook bij mensen die al dementie hebben, kan beweging een positieve invloed hebben. Via het vasculair systeem stroomt er energie naar het brein, wat de dementie kan stabiliseren.

 

Helpt bewegen ook tegen bepaalde hersenziektes zoals de ziekte van Alzheimer?

“Dementie kunnen we niet uitstellen, maar door een bepaald gedrag, denk aan roken, kunnen ziekteprocessen wel makkelijker optreden. Voldoende beweging beschermt ons onder meer tegen een verhoging van de bloeddruk, die via het cardiovasculair systeem indirect een invloed heeft op onze hersenen. Als we bewegen, hebben we dus iets minder kans om hersenziektes te ontwikkelen.”

 

We moeten dus in ieder geval uit onze luie zetel…

“Inderdaad. Mensen die bewegen, zien ook vaker andere mensen. En sociale contacten zijn belangrijk voor het brein, omdat zij vaak een behoorlijke complexiteit bevatten: je moet boodschappen verwerken, redeneren, enz. Je ziet dat mensen op hogere leeftijd soms geïsoleerd geraken omdat ze niet meer uit de voeten kunnen. Als de eenzaamheid toeneemt, worden onze cognitieve reserves bedreigd. Ook bij mensen die al dementie hebben, kan beweging een positieve invloed hebben. Via het vasculair systeem stroomt er energie naar het brein, wat de dementie kan stabiliseren. Bewegen kan de aandoening niet genezen, maar kan de achteruitgang wel tegenhouden.”

 

Op 21 september is het Werelddementiedag. Wat is het belang van zo’n dag?

“Zo’n dag brengt mensen samen en sensibiliseert verenigingen. Het sociale aspect treedt daar ook actief op de voorgrond via Familiegroepen (Jong)Dementie van de Alzheimer Liga Vlaanderen of praatcafés en mensen die mantelzorg opnemen. De Liga organiseert de Werelddementiedag 2017 om aan te tonen dat je in beweging moet komen om sociaal actief te zijn. Op die manier bouw je aan een positieve levensstijl en kan je je brein beschermen.”