Wijn

De Waalse wijnen zijn in volle expansie, dat kan je zelf ontdekken in de Waalse wijn- en stokerijroute. Je ontmoet de producenten tussen hun wijngaarden, op heuvelflanken, in hun wijnkelders of in hun stokerij, waar ze alles vertellen over hun passie. De Waalse wijnen behoren vooral tot de families van witte, mousserende en zoete wijnen. De totale productie benadert elk jaar het miljoen flessen.

Vooral de jongste tien jaar is de interesse in Waalse wijnbouw sterk toegenomen. België telt nu zo’n 230 wijngaarden en iets meer dan 150 daarvan bevinden zich in Wallonië. Het gaat om verschillende types van wijngaarden. Een kleine selectie:

Het Domaine du Chant D’Éole in Quévy-le-Grand ligt in een veld met windmolens. Aan de voet van deze molens ontwikkelen zich de Chardonnay, de Pinot Noir en de Pinot Blanc. De wijngaard van de Ferme Bleue in Comines is dan weer ingeplant op een natuurdomein van 2 hectare. Het geniet van een echt microklimaat dankzij het maximaal aantal zonne-uren en een natuurlijke afscherming. La Fleur de Franchimont is het topproduct van de streek van Theux. Deze frisse fruitwijn op basis van appels heeft een onnavolgbare smaak, dankzij de wilde bloemen die voor de productie worden gebruikt.

 

Sterke drank

De wijn- en stokerijroute houdt ook halt langs Waalse stokerijen. De reputatie van Waalse likeuren en brandewijnen reikt intussen tot ver buiten de landsgrenzen. Een van de populairste is de Péket, een graan- of bessenjenever die vooral gemaakt wordt in de streek rond de Maas.

Een andere topper is Maitrank, een seizoenswijn uit de streek van Aarlen. De stoker laat een kruidachtige plant (lievevrouwebedstro) trekken in Moezelwijn, met schijfjes sinaasappel erbij.

 

Bier

Het aanbod aan wijn en likeur groeit, maar België blijft natuurlijk het bierland bij uitstek. Liefhebbers kunnen een bierroute volgen langs 65 typisch Waalse brouwerijen. Ook de beroemde trappistenabdijen maken deel uit van de bierroute. Van de twaalf trappistenabdijen op de wereldkaart, staan er drie in Wallonië: Orval, Chimay en Rochefort.

 

Zoet

Van slurpen naar smullen, in Wallonië is het maar een kleine stap. Onder de noemer ‘zoet’ vinden we hier chocolade, ambachtelijk bereide jam, bonbons, witte drop, koekjes,... En in de vele gastronomische boetieks kan je je mandje vullen met typische streekproducten. Keer voldaan naar huis terug met een beetje Wallonië op zak... en in je maag!

 

www.smulleninwallonie.be