Het is erg prettig fietsen in de weelderige Waalse natuur, en dat kan je ontdekken met 24 tot in de puntjes uitgestippelde routes uit de nieuwe fietsgids ‘Fietsen in de Ardennen’. Neem je stalen ros uit de garage en smeer je benen in, want er zitten enkele flinke fietstochten tussen.

Uitgelegd

Elk kaartje is voorzien van een cijfer in functie van de afstand en heuvels van het parcours, gaande van 1 tot 5. Verder wordt aangegeven vanaf welke leeftijd kinderen kunnen meefietsen. Via kleine symbolen leer je welk positief hoogteverschil je moet beklimmen, en wat de maximale hoogte van de tocht is. Helemaal onderaan de kaartjes krijg je een duidelijk overzicht over de geschatte afstand en tijd die je nodig hebt voor het parcours.

En… fietsen maar

De fietsgids neemt je onder meer mee langs de landbouwstreek in het Brabantse Haspengouw, de vallei van Hoëgne aan de voet van de Venen, en de Ourthe tussen de Condroz en de Ardennen. Kortom; elke fietsliefhebber vindt er zijn gading.

De gidsen zijn beschikbaar bij de toeristische diensten van de verschillende streken. Aangeraden wordt wel een bijgewerkte wandelkaart van de streek mee te nemen als aanvulling op de fietskaart.

Aanrader: VéloRoute des Deux Lacs (62 km heen/terug)

Deze fietsroute leidt je langs een verbindingsweg tussen twee meren. De gehele route bedraagt 62 km heen en terug, maar zij die het liever wat korter houden kunnen ook slechts naar één van de twee meren fietsen: La Plate Taille (18 km heen/terug) of Le Val Joly (46 km heen/terug).

Startpunt: Froidchapelle

Route: Je hebt het dorp amper verlaten, of je wordt al ondergedompeld in het platteland. Het Waalse Froidchapelle is omringd door heggenlandschap en eindeloze weiden. Neem de RAVeL in de richting van Chimay en volg de 'VéloRoute des Deux Lacs'. Je wordt geleid naar de mooiste plekjes waar het intense groen van de weilanden schriel afsteekt naast de rode bakstenen van de geïsoleerde boerderijen waar je langsrijdt. De route lijkt weinig fysiek, maar schijn bedriegt want de vlakke stukken zijn zeldzaam. Je zal onophoudelijk klimmen en dalen om uiteindelijk uit te komen op het Meer van La Plate Taille. Hopelijk heb je je zwemkleren meegenomen, want weerstaan aan de prachtige meren zal een uitdaging zijn! 

De brochure kan je gratis bestellen onder de rubriek brochures op  www.belgie-toerisme.be