Een overgrote meerderheid van de ouderen zou, indien ze de keuze kregen, de voorkeur geven aan langer thuis wonen. Dankzij domotica openen zich immers vele nieuwe mogelijkheden om hun groeiende hulpbehoevendheid te overwinnen.

Geheugensteun

Een typische kwaal voor ouderen is dat hun geheugen hen soms in de steek laat. Domotica kan dat voor een groot stuk opvangen door bv. automatisch lichten te laten branden en te doven, de rolluiken naar beneden te laten, de verwarming aan te laten springen, enz. Vele kleine routineklussen worden dus vergemakkelijkt of zelfs volledig overgenomen. De systemen zijn doorgaans erg gebruiksvriendelijk ingericht en worden dus al snel opgepikt, ook door hen die niet meer mee zijn met de nieuwste snufjes.

Mobiliteit

Vele ouderen krijgen te maken met mobiliteitsproblemen. Ook daarvoor is domotica een handig hulpmiddel. Vanaf een mobiele afstandsbediening, of zelfs vanaf de smartphone of tablet kunnen heel wat functies in het huis worden beheerd zonder zich nog te moeten verplaatsen. Zo kan een parlofoon met videofunctie tonen wie er aan de voordeur staat, of kan je met één druk op de knop de verlichting in heel de woning aanpassen voor het slapen gaan of verlaten van de woning.

Voor elke levensfase

Domotica automatiseert heel wat elektronica en zorgt daarmee ook voor minder energieverspilling en meer veiligheid in huis. Het heeft dus niet enkel zin voor wie al hulpbehoevend is. Domotica helpt voor een optimalisatie van het comfort in elke levensfase door  mee te groeien met de comfortbehoeften van de bewoners.