Vele huidige woonzorgcentra kampen echter met lange wachtlijsten, dalende subsidies en verouderde infrastructuur die niet voldoet aan het nieuwe Woonzorgdecreet. Men verwacht daardoor een tekort van 60.000 kwalitatieve assistentiewoningen tegen 2020.

Omdat zelfstandig thuis wonen niet altijd haalbaar is, vinden senioren in serviceflats een oplossing waarbij ze aangepaste en permanente service en zorgformule op maat krijgen, veiligheid centraal staat en bovendien het ‘thuisgevoel’ behouden blijft. We gaan in op enkele typische kenmerken van de nieuwe generatie van serviceflats.

Service

Een woonassistent, die met een eigen kantoor in de residentie dagelijks ter beschikking staat van alle bewoners als centraal aanspreekpunt, kan o.a. de boodschappendienst, thuiszorg, kine, podologie, coiffure, poets-, strijk- en wasdienst en taxi’s coördineren. Toch kunnen inwoners ook nog erg zelfstandig leven, dankzij een interne brasserie die iedere dag van de week open is en waar maaltijden kunnen worden afgehaald. Sociale contacten worden bevorderd via vrijblijvende groepsactiviteiten zoals feestjes, gezelschapsspelen, recreatieve uitstappen, culturele bezoeken en petanque.

Veiligheid

Ondanks de grote vrijheid genieten bewoners toch van de zekerheid dat er altijd hulp beschikbaar is wanneer nodig. De assistentieflat is aangepast aan alle woon- en leefbehoeften van ouderen en andersvaliden, en de modernste voorbeelden beschikken zelfs over multifunctionele en gebruiksvriendelijke videofonie- en oproepsysteem waarmee via touch screen tal van diensten kunnen worden opgeroepen. Crisisassistentie is de klok rond voorzien en indien mogelijk kan de deur vanop afstand worden geopend vanuit de meldkamer. De bewoner krijgt de mogelijkheid om via een beeldbelverbinding visueel en auditief contact te maken met de woonassistent, familie, vrienden of thuishulp.

Comfort

Kenmerkend voor de nieuwe generatie van serviceflats zijn een sfeer van rust, comfort en gemoedsrust. Er wordt voldoende aandacht besteed aan de visuele uitstraling van zowel de persoonlijke als openbare ruimtes. Vaak is de nieuwe generatie van serviceflats overigens uitgerust met een multifunctionele gezellige ontspannings- of feestruimte, een wellness-fitnessruimte voor bewegingstherapie, een sauna, infraroodcabine en jacuzzi, en zelfs een kapsalon.

Voorbeeld

Een goed voorbeeld van zulke assistentieflats zijn de Senior Homes-residenties. Toch gaan deze nog een stap verder door zowel de rol van projectontwikkelaar als beheersorganisatie op zich te nemen. Door een eigen verhuur- en beheersorganisatie op te richten voor hun assistentieflats, wil Senior Homes een kwalitatieve en betaalbare service garanderen voor de bewoners en tegelijk ook het engagement naar investeerders en eigenaars bevestigen. Het rendement wordt zo immers geoptimaliseerd, wat leidt tot een veilige investering.