1.Het ontbreken van een strategie

Het is belangrijk om een strategie te ontwikkelen waarbij rekening wordt gehouden met goede en slechte tijden. Veel beleggers denken niet na over de risico’s en valkuilen. Meestal komen die investeerders dan, vroeg of laat, in de problemen. De oplossing? Maak een meerjarenplan en blijf die strategie volgen.

2. Beleggen met krant in de hand

Het is verleidelijk om te beleggen in de laatste trends, de nieuwste technologische ontwikkelingen en in jonge veelbelovende sectoren.  Maar dat is niet zonder risico’s en de informatie kan bovendien makkelijk fout geïnterpreteerd worden. Beleg dus met de laatste ontwikkelingen in je achterhoofd, maar verlies je kritische zin niet.

3. Verkeerde timing

Het is moeilijk om de juiste timing in te schatten. Zodra mensen nerveus worden roepen ze hun investeringen terug. Of ze gooien net ondoordacht met geld wanneer de aandelenmarkt stabiel blijft. Vaak druist de juiste timing ook tegen het gevoel van de belegger in.

4. Te veel zelfvertrouwen

Veel beleggers hebben te veel vertrouwen in zichzelf. Daardoor nemen ze vaak onnodige risico’s. Een succesvolle investering geeft ook een boost aan het zelfvertrouwen, waardoor ze de volgende keer nog meer geld inzetten. Een gevaarlijk spelletje.

5.  Kuddegedrag

Investeerders baseren zich vaak op de mening van de meerderheid. Er is een overvloed aan informatie. Om zich een weg te banen door die grote nieuwsstroom gebruiken veel beleggers de mening van de meerderheid als steunpunt. Een belegger moet net stevig in zijn schoenen staan om in te gaan tegen de massa, dat is vaak de enige goede keuze.