Isabel Penne, directeur van het Universiteitsfonds van de KU Leuven, ziet hoe filantropie in onze maatschappij sinds tien à twintig jaar aan belang wint; “Denk maar aan het grote succes van initiatieven als Kom Op Tegen Kanker, toch een vrij recent fenomeen. Voorheen was het vooral de kerk die aan liefdadigheid deed”, zegt ze. Via het Universiteitsfonds kunnen mensen en bedrijven ook vernieuwende projecten aan de KU Leuven een duwtje in de rug geven.
 

Schenking


De grootste som die de universiteit tot nu toe mocht ontvangen, bedroeg acht miljoen euro.
 

“Je kunt op verschillende manieren een steentje bijdragen, bijvoorbeeld door een schenking, die soms eenmalig is, maar vaak ook jaarlijks. De grootste groep doneert een bedrag tussen de 40 en de 1.500 euro per jaar. Weet je wat steeds vaker gebeurt? Dat mensen een gelegenheidsgift doen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een huwelijksverjaardag of de geboorte van een kindje. In plaats van tastbare cadeaus te krijgen willen ze liever een goed doel steunen.”
 

Steun aan fonds

“Een andere optie is een fonds steunen, dat met een specifieke doelstelling wordt opgericht en bestuurd. Een mooi en recent voorbeeld? Toen professor Koen Lenaerts, president van het Europese Hof van Justitie, een belangrijke bekroning kreeg, besloot hij het prijzengeld in te zetten als startkapitaal voor een fonds dat het Europees burgerschap bij jongeren wil versterken.”
 

Nalatenschap

“Soms beslissen mensen om de universiteit op te nemen in hun testament. De KU Leuven probeert mensen die de stap willen zetten zo goed mogelijk bij te staan. Emeritus Professor Walter Pintens, een expert in familiaal vermogensrecht, adviseert mensen die vragen hebben. Soms zijn er mensen die zich vooraf informeren, soms valt een nalatenschap compleet uit de lucht. De grootste som die de universiteit tot nu toe mocht ontvangen, bedroeg acht miljoen euro.”
 

Er wordt onder andere ook geld ingezameld voor de restauratie van de waardevolle, oude watermolen van het Arenbergkasteel.

 

Mooie extra

Geld uit schenkingen en testamenten noemt Isabel Penne graag ‘vrijheidsgeld’. “Het geeft onze onderzoekers het recht om te dwalen, om pistes uit te proberen waarvan ze niet zeker weten wat de uitkomst zal zijn. Maar ook een piste kunnen uitsluiten is al waardevol. Schenkingen dienen om projecten op te zetten die anders nooit gerealiseerd zouden kunnen worden, nooit om tekorten aan te vullen. We mogen in Vlaanderen helemaal niet klagen als het op middelen aankomt, we hebben die giften strikt genomen dus niet nodig. Maar ze zorgen er wel voor dat we kunnen excelleren.”
 

Allerlei doelen


We hebben die giften strikt genomen niet nodig, maar ze zorgen er wel voor dat we kunnen excelleren.
 

Het geld van giften dient een waaier aan doelen. “Het is een steun voor belangrijk wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar zeldzame aandoeningen. Het kan ook naar beurzen gaan, bijvoorbeeld voor studenten met beperkte middelen die een tweede master willen volgen. Bedrijven kunnen dan weer een leerstoel steunen, die een jonge onderzoeker toelaat om drie jaar aan een project te werken in een team van een gerenommeerde professor. En sinds kort werken we rond erfgoed. Zo helpen we geld in te zamelen voor de restauratie van de waardevolle, oude watermolen van het Arenbergkasteel.”
 

Persoonlijke gebeurtenis

Mensen die geven zijn vooral mensen die zich betrokken voelen door een persoonlijke gebeurtenis, weet Isabel Penne. “Vaak gaat het om mensen die iets triest meemaken, zoals een ziekte of overlijden, maar daar iets positiefs tegenover willen zetten. Door wetenschappelijk onderzoek te steunen hopen ze dat artsen en wetenschappers stappen vooruit kunnen zetten. Zo kan hun verlies misschien iets positiefs betekenen voor anderen.”