Momenteel genieten we van een lage rente, wat goed nieuws is voor de prijs van aandelen en obligaties. Het gevaar is echter dat deze rente op korte of middellange termijn terug gaat stijgen - dat valt moeilijk te voorspellen. Vandaag is er in de Verenigde Staten al een lichte stijging merkbaar, de vraag is of die tendens ook zal overwaaien naar Europa.

Het kan dus zeker om met deze lage rente op verschillende manieren te investeren, maar ergens dient men in het achterhoofd te houden dat een stijging wel degelijk mogelijk is. Daarnaast is de Amerikaanse dollar de afgelopen twee jaar wat gedevalueerd. De Amerikaanse centrale bank heeft plannen om de rente geleidelijk te verhogen, maar het is twijfelachtig of de dollar nog zal versterken.
 

Budget en tijd

De aangewezen investeringsmethode is afhankelijk van iemands budget en geduld. Hoewel de rendabiliteit van een spaarrekening na inflatie negatief is, lijkt deze mij momenteel toch de beste keuze voor mensen die enkel een klein bedrag of op korte termijn willen investeren. Voor wie 8 tot 10 jaar kan wachten, zijn aandelen mogelijk interessant. Bij aandelen zijn wel twee zaken cruciaal: geduld en diversificatie.

Investeerders met een budget van 50.000 tot 100.000 euro kunnen beter kijken naar effecten en fondsen, in plaats van naar individuele aandelen. Ook voor hen is diversificatie belangrijk. Om de risico’s optimaal te spreiden, dient die diversificatie zelfs best wereldwijd te zijn.
 

Cryptomunten

 

Investeren in cryptomunten heeft meer weg van een kansspel dan van echt doordacht investeren.

 

Voor zij die hierover nadenken: cryptomunten zijn absoluut te vermijden. Ze zijn veel te volatiel om grote bedragen in te investeren. Enkel kleinere bedragen zijn het overwegen waard. In feite heeft investeren in cryptomunten meer weg van een kansspel dan van echt doordacht investeren. Toch was er door de plotse sterke stijging van de Bitcoin tot voor kort een hele hype rond deze munten, maar intussen is de waarde van die Bitcoin alweer sterk gedaald. Er bestaan vandaag al meer dan 2.000 cryptomunten. Hierin investeren is dus absoluut een werk voor specialisten.
 

Inflatie

Een tendens die de komende jaren cruciaal kan zijn, is die van de inflatie. Sinds de economische en financiële crisis van 2008 hebben we geen inflatie meer gekend. In de Verenigde Staten is deze intussen terug aan het stijgen. Ook in Europa stellen we reeds een zeer lichte stijging vast. Op zich hoeft dat niet te verbazen. Inflatie is eigen aan economische groei, en die groei is er sinds enkele jaren zeker terug. In de komende jaren kan de inflatie zich dus verder doorzetten, maar ik verwacht niet dat dat in 2018 al een groot effect zal hebben.

De Europese Centrale Bank mikt alvast op een inflatie van 2%. Vandaag schommelt deze tussen 1 en 1,5%, wat in feite te laag is. Mijn verwachting is dus dat we de komende jaren wel degelijk de 2% zullen bereiken. Als deze tendens zich doorzet, zal dat alleszins goed nieuws zijn voor aandelen. De spaarrekening blijft verlieslatend, de reële rente op een spaarboekje blijft allicht nog ruime tijd negatief.