Aan het woord is Tom Lacroix, zaakvoerder van Best IT Service.“In de software van geconnecteerde toestellen kunnen bugs zitten die kunnen leiden tot securityproblemen. Ook na verloop van tijd kunnen er bugs ontstaan. Indien IoT-toestellen hierdoor kunnen worden overgenomen, dan zijn het makkelijke targets die men kan gebruiken voor grootschalige aanvallen”, legt Lacroix uit.

“Daarnaast verzamelen geconnecteerde toestellen vandaag gigantisch veel data, waaronder ook persoonsgegevens. Zulke data moeten extra goed beveiligd zijn - indringers mogen deze data immers niet misbruiken. Dat is ook belangrijk in het licht van de GDPR-wetgeving.”
 

Gescheiden netwerk
 

“Het is belangrijk om IoT-toestellen in een gescheiden netwerk te plaatsen. De meeste particuliere gebruikers hebben thuis een modem staan die tegelijk fungeert als router. Wij raden dat af. Je hebt als gebruiker immers niet veel machtiging over wat mogelijk is op het vlak van beveiliging. Je kan wel enkele poorten dichtzetten, maar daar houdt het zowat mee op."

"Als oplossing hiervoor zetten we bij particulieren meestal een tweede wifinetwerk op. De router wordt daarbij apart opgezet en er wordt een ‘guest-wifi’-netwerk gecreëerd. Binnen dat netwerk connecteren we de IoT-toestellen. Moesten er indringers zijn, dan raken ze tenminste niet in je privénetwerk”, aldus Lacroix.
 

Tips om zelf toe te passen
 

“Iedere modem beschikt over een WPS-toepassing (Wi-fi Protected Setup). Dat is een knop waar je op kan duwen wanneer je een toestel wil connecteren op het netwerk. Het wachtwoord van je netwerk wordt dan automatisch doorgestuurd naar het toestel. Het is dus een handige functionaliteit, maar vormt tegelijk ook een serieus probleem omdat het relatief gemakkelijk kan worden gekraakt. We raden daarom steeds aan om deze functie uit te schakelen.”

Lacroix: “Een ander aandachtspunt is het UPnP-protocol(Universal Plug and Play). Dat is bedoeld voor interne netwerken waarbij je elkaar kan zien. Dat mag uiteraard niet naar buiten toe openstaan, want anders geef je heel wat prijs over je netwerk. De meeste modems hebben zowel 2GHz als 5 GHz. Hoe hoger de frequentie, hoe minder ver de reikwijdte. Het is dus beter om de lage frequentie af te zetten, zodat een hacker zich niet vanuit een wagen in de straat toegang kan verschaffen.”In samenwerking met: